مشهد:پس از سقوط صدام حسین و افزایش رفتوآمد زائران عراقی به مشهد، این شهر به اولین شهر گردشگری درمانی تبدیل شد؛ زیرا زئران عراقی در کنار زیارت متوجه شدند میتوانند از خدمات درمانی و کلینیکهای پیشرفته مشهد نیز استفاده کنند.
تهران:تهران یکی دیگر از شهرهای ایران است که با داشتن تعداد بیشماری مرکز درمانی و کلینیکهای تخصصی و پیشرفته، گردشگران درمانی زیادی را از کشورهای حوزه خلیج فارس و اروپا جذب میکند.
شیراز:با مهاجرت بسیاری از شهروندان شیرازی به کشورهای حوزه خلیج فارس مثل عمان و امارات، رفتوآمد مردم این کشور نیز به شیراز افزایش یافت که برای اهداف درمانی به این شهر زیبا سفر میکنند.
اهواز:عراقیها بیشترین مسافران به اهواز برای اهداف درمانی هستند و دلیل اینکه این شهر به پیشتازان عرصه گردشگری سلامت پیوسته، این است که زبان و فرهنگ مشترک با کشور عراق و همچنین کشورهای عربی دارد. به همین جهت اکثر شهروندان عراقی و عربی برای درمان بیماریهای خود این شهر را برمیگزینند.
معرفی مراکز آی پی دی دار در ایرانواحدهای IPDدار در مشهد شامل بیمارستانهای امام رضا، مادر، موسیبنجعفر، بنتالهدی، اکبر، جوادالائمه و پاستور نو هستند.در شیراز نیز میتوان به واحدهای بیمارستانهای مرکزی، دنا، کوثر، بوعلیسینا، اردیبهشت و خدادوست اشاره کرد.متولیان دولتی گردشگری درمان در ایران
از آنجایی که گردشگری سلامت از یک طرف به دولت و از طرف دیگر به شبکه بهداشت و سلامت ربط دارد؛ بنابراین امور مربوط به مسافران بینالمللی مثل اعطای ویزا تحت نظر وزارت امور خارجه و رسیدگی به امور درمان بیماران بینالمللی و نظارت بر واحدهای IPD نیز با نظارت وزارت بهداشت صورت خواهد گرفت. مسافران بینالمللی در حین استفاده از امکانات پزشکی/ درمانی قطعا از اماکن تاریخی ایران نیز دیدن میکنند پس در نتیجه متولی سوم گردشگری سلامت میراث فرهنگی است.
همچنین اهواز دو بیمارستان آپادانا و آریا دارای واحدهای آی پی دی هستند.
در تهران واحدهای بیمارستان حضرت صدیقه زهرا (س)، بیمارستان فارابی، بیمارستان شریعتی، مرکز قلب تهران، بیمارستان یاس و بیمارستان روئین تن آرش وجود دارند.
تعداد مراکز آی پی دی دار در ایران بسیار زیاد هستند که در ادامه چند واحد مهم در شهرهای پیشتاز گردشگری سلامت را معرفی میکنیم.
رقبای ایران در حوزه گردشگری درماناستانداردهای ipd
برآورد هزینههای تقریبی درمان و اعلام آن به مسافر قبل از سفر
انجام تمامی کارهای مربوط به پذیرش و مراحل درمان بیمار
هماهنگ کردن مسائل امور مالی، پزشک، اتاق عمل و غیره برای بیمار
هماهنگ کردن کارهای خارج از بیمارستان مثل ترجمه، رزرو هتل، استقبال از بیمار در فرودگاه و همچنین فعالیتهای تفریحی برای بیمار
آی پی دی مخفف International Patient Department به معنای بخش بیماران بینالمللی است که در واقع نوعی مجوز برای بیمارستانها و کلینیکهاست که بتوانند بیماران بینالمللی را درمان کنند. استانداردهای آی پی دی شامل:
رقبای ایران در حوزه گردشگری درمان کم نیستند و در این میان میتوان به کشورهای برونئی، مجارستان، اسپانیا، کاستاریکا، ژاپن، بریتانیا، لیتوانی، هندوستان، کوبا، چین، اردن، تایلند، سنگاپور، مالزی، فیلیپین و امارات متحده عربی اشاره کرد. در حوزه عملهای زیبایی نیز کشورهای برزیل، آرژانتین، بولیوی، مکزیک، ترکیه و کاستاریکا قابل توجه مردم از جاهای مختلف جهان هستند. بلژیک، لهستان و همچنین کشورهای آفریقایجنوبی نیز برای جذب گردشگر سلامت تلاش میکنند.